Ciężko jest się oprzeć aby nie poprosić o dokładkę.Inspiracją tego dania są smaki kuchni chińskiej.
Połączenie smaku ostrego z kwaskowym i słodkim sprawia że można się uzależnić i jeść i jeść:) Zaskoczy Cię to że przygotowanie zajmuje tak mało czasu.
Składniki:
- 1 mała polędwiczka wieprzowa Polędwiczkę oczyścić z błon.Mięso przekroić wzdłuż na
- 1 mango pół,następnie na jak najcieńsze plasterki.
- 1 zielona papryka Paprykę pokroić w słupki lub kwadraciki,cebulę obrać i i
- 1 cebula pokroić w piórka.Mango obrać i pokroić wedle uznania
- 2 ząbki czosnku w kosteczkę lub słupki.Czosnek i Imbir obrać i zetrzeć na
- 1 mała papryczka chili na tarce.Papryczkę chili przekroić,usunąć pestki i pokroić
- 3 cm kawałek imbiru drobno.
- 2 łyżki oleju roślinnego Następnie nastawić wodę na makaron i ugotować wedle
- uznania ( ja preferuję al`dente)
- Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki.
- sos W wysokiej patelni lub woku rozgrzać łyżkę oleju i dodać
- 3 łyżki octu ryżowego warzywa ( cebulę,czosnek,imbir,papryczkę chili,paprykę) ,
- 3 łyżki wody smażyć na dużym ogniu około 3-4 minut.Następnie dodać
- 5 łyżek sosu sojowego mango i przesmażyć jeszcze około 2 minut.Warzywa wraz
- 2 łyżki cukru z mango wyjąć na miseczkę.I teraz w tej samej patelni/woku dodać pozostałą lyżkę oleju i usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju polędwiczki.Polędwiczki smażymy krótko tak tylko aby się przyrumieniły i pozostały mięciutkie.Do podsmażonych polędwiczek dodajemy warzywa z mango,makaron i mieszamy chwilkę,oczywiście podgrzewając na koniec polewamy sosem i podajemy posypane świeżym szczypiorkiem lub kiełkami.
Komentarze
Prześlij komentarz