Makaron z polędwiczką wieprzową i mango

            
     
 Ciężko jest się oprzeć aby nie poprosić o dokładkę.Inspiracją tego dania są smaki kuchni chińskiej.
Połączenie smaku ostrego z kwaskowym i słodkim  sprawia że można się uzależnić i jeść i jeść:) Zaskoczy Cię to że przygotowanie zajmuje tak mało czasu.


 Składniki:         
  • 1 mała polędwiczka wieprzowa           Polędwiczkę oczyścić z błon.Mięso przekroić wzdłuż na   
  • 1 mango                                               pół,następnie na jak najcieńsze plasterki.
  • 1 zielona papryka                                Paprykę pokroić w słupki lub kwadraciki,cebulę obrać i i
  • 1  cebula                                              pokroić w piórka.Mango obrać i pokroić wedle uznania
  • 2 ząbki czosnku                                  w kosteczkę lub słupki.Czosnek i Imbir obrać i zetrzeć na
  • 1 mała papryczka chili                      na tarce.Papryczkę chili przekroić,usunąć pestki i pokroić
  • 3 cm kawałek imbiru                        drobno.
  • 2 łyżki oleju roślinnego                   Następnie nastawić wodę na makaron i ugotować wedle
  •                                                          uznania ( ja preferuję al`dente)
  •                                                           Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki.
  • sos                                                    W wysokiej patelni lub woku rozgrzać łyżkę oleju  i dodać
  • 3 łyżki octu ryżowego                      warzywa ( cebulę,czosnek,imbir,papryczkę chili,paprykę) ,
  • 3 łyżki wody                                     smażyć na dużym ogniu około 3-4 minut.Następnie dodać
  • 5 łyżek sosu sojowego                     mango i przesmażyć jeszcze około 2 minut.Warzywa wraz
  • 2 łyżki cukru                                   z mango wyjąć na miseczkę.I teraz  w tej samej patelni/woku  dodać pozostałą lyżkę oleju i usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju polędwiczki.Polędwiczki smażymy krótko tak tylko aby się przyrumieniły i pozostały mięciutkie.Do podsmażonych polędwiczek dodajemy warzywa z mango,makaron i  mieszamy chwilkę,oczywiście podgrzewając na koniec  polewamy sosem i podajemy posypane świeżym szczypiorkiem lub kiełkami.
            
                                                                                 

Komentarze