Zupa fasolowa, która ma wiele odmian i wersji. Poznajcie mój autorski przepis na tą zupę która jest w wersji powiedziałabym kuchni meksykańskiej dzięki jej mocy.Była to pierwsza zupa mojego autorstwa którą ugotowałam .Wymaga ona troszkę czasu na przygotowanie , ale jest rozgrzewająca i smaczna i ma moc:)
Składniki:
- 200g suchej fasoli białej
- 200g wędzonego boczku + można dodać troszkę żeberek wędzony ( ale można pominąć)
- włoszczyzna
- papryczka chili
- papryka czerwona
-liście laurowe,pieprz ,ziele angielski
- 200g kielbasy
- puszka pomidorków lub przecier pomidorowy
- papryka słodka wędzona do smaku
- majeranek
- sol,pieprz do smaku
- zasmażka
dowolny tłuszcz 2 łyżki ,mąka 2 łyżki
1.Fasolę przebrać,umyć,zalać przegotowaną zimną wodą około 1 do 1,5 litra wody i pozostawić na kilka godzin lub najlepiej na cała noc.
2.Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła ,dodając ziele angielskie,liście laurowe,pieprz,sól oraz boczek + żeberka.Fasolę gotujemy około 2 godzin
3.Przekroić papryczkę chili usunąć z niej gniazda i drobno pokroić i dodać do fasolki.
4.Włoszczyznę dodaję na początku i wyjmuję ją jak marchewka,pietruszka są ugotowane i studzę je i ścieram na tarce z dużymi oczkami.
5.Startą marchewkę i pietruszkę odstawiam i dodamy ją na sam koniec do zupy.
6.W czasie kiedy gotuje się fasolka kroimy kiełbaskę na dowolne kawałki tak jak lubicie, paprykę w kosteczkę.
7.Jak fasolka jest tak w pól miękka wyjmujemy boczek,żeberka wędzone studzimy i kroimy boczek w kostkę a żeberka oddzielamy od kości.
8.Najlepiej jest też wyjąć liście laurowe,pieprz i ziele angielskie.( ja osobiście używam sitka do przypraw aby nie bawić się w wyjmowanie ich,fajnie też się sprawdzają filtry jednorazowe do herbaty)
9. Do fasoli dodajemy kiełbasę i paprykę i gotujemy razem wszystko do miękkości.
10. Teraz dodajemy pomidorki z puszki lub przecier,starte warzywa i pokrojony boczek z mięskiem z żeberek.
11.Gotujemy do momentu jak pomidorki dobrze się podgrzeją i w między czasie przygotowujemy zasmażkę. 12.Przygotowujemy zasmażkę podgrzewamy dowolny tłuszcz i dodajemy do niego mąkę,cały czas mieszając tak aby nie utworzyły się grudki.Zasmażka najlepiej aby była 3 stopnia czyli w kolorze średniego brązu tak mniej więcej około 2-3 minut podgrzewamy.Nadaje ona fajny posmak naszej zupie.
13.Zasmażamy zupę i doprawiamy papryką wędzoną,pieprzem trzeba uważać z przyprawami bo nasza fasolka nabrała już mocy od papryczki chili:)
14. Na koniec posypujemy majerankiem świeżym lub suszonym wedle uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz