Zębacz smugowy zwany wilkiem morskim to pyszna ryba o białym
jędrnym,soczystym i delikatnym mięsie.Zębacz jest przysmakiem w wielu
krajach , a u nas w Polsce jest bardzo mało popularna .A szkoda bo nie
ma ości i jest przepyszna.
Ocena:
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.Rybka zrobiona wedle mojego autorskiego przepisu.Natomiast ryż wedle przepisu Yotama Ottolenghi z książki Jerozolima.Jedyna zmiana to wieże borówki bo niestety nie miałam berberrysu szuszonego.Ryż powiem tak ” niebo w gębie” .Jak już wspomniałam nie lubie ryżu takiego bez dodatków, dlatego szukałam ciekawego połączenie .Choć może wydawać się dziwne połączenie ryżu z pistacjami to szczerze polecam.
Składniki:
Ryż gotujemy około 12-15 minut.W tym czasie siekamy pistację,i koperek.
Pod koniec gotowania ryżu jak już wyparuje woda wkładmy nitki szafranu na samej górze i nie mieszamy całości aby nie zabarwił się cały ryż na żółto.
Pożniej wyłączamy ryż i zostawiamy pod przykrycie i dodajemy masełko aby fajnie się rozpuściło.Nie mieszać na razie.
Rybę wyjmujemy z marynaty i przygotowujemy na parze lub na grillu ,ewentualnie na patelni .Zróbcie tak jak lubicie.Ja robiłam na parze około 8 minut.W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebule z czosnkiem jak chwilę się zeszkli cebulka to dodajemy szpinak.I podsmażamy delikatnie tak do momentu jak listki zwiędną.Doprawiamy solą,pieprzem.
Pora dokończyć ryż ,czyli wymieszać delikatnie doprawić sola i pieprzem.Dodać umyte borówki,pistacje i koperek.
Ryż wyłożyć na talerz do tego rybka i na górę rybki pierzynka ze szpinaku.Smacznego:)
Ocena:
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.Rybka zrobiona wedle mojego autorskiego przepisu.Natomiast ryż wedle przepisu Yotama Ottolenghi z książki Jerozolima.Jedyna zmiana to wieże borówki bo niestety nie miałam berberrysu szuszonego.Ryż powiem tak ” niebo w gębie” .Jak już wspomniałam nie lubie ryżu takiego bez dodatków, dlatego szukałam ciekawego połączenie .Choć może wydawać się dziwne połączenie ryżu z pistacjami to szczerze polecam.
Składniki:
- Zębacz smugowy,wilk morski
- marynata do ryby ( sok z limonki,2 ząbki czosnku,sól,pieprz)
- szpinak około 100-150g
- 2 ząbki czosnku,sól,pieprz,pół główki cebuli,olej
- ryż 100g ,woda 100ml,sól
- kilka nitek szafranu
- 60g pistacji
- 40g masła
- 30g borówek świeżych
- koperek świeży
- sól,pieprz
Ryż gotujemy około 12-15 minut.W tym czasie siekamy pistację,i koperek.
Pod koniec gotowania ryżu jak już wyparuje woda wkładmy nitki szafranu na samej górze i nie mieszamy całości aby nie zabarwił się cały ryż na żółto.
Pożniej wyłączamy ryż i zostawiamy pod przykrycie i dodajemy masełko aby fajnie się rozpuściło.Nie mieszać na razie.
Rybę wyjmujemy z marynaty i przygotowujemy na parze lub na grillu ,ewentualnie na patelni .Zróbcie tak jak lubicie.Ja robiłam na parze około 8 minut.W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebule z czosnkiem jak chwilę się zeszkli cebulka to dodajemy szpinak.I podsmażamy delikatnie tak do momentu jak listki zwiędną.Doprawiamy solą,pieprzem.
Pora dokończyć ryż ,czyli wymieszać delikatnie doprawić sola i pieprzem.Dodać umyte borówki,pistacje i koperek.
Ryż wyłożyć na talerz do tego rybka i na górę rybki pierzynka ze szpinaku.Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz