Testowany gulasz jest z przepisu Darii Ładochy.Jedyną zmianę jaką wprowadziłam to zamiast awokado dodałam groszek cukrowy bo akurat błąkał się samotnie w lodówce:)Opis wykonania jest również z moimi uwagami i kolejnymi krokami postępowania nie dokładnie tak jak jest w oryginale co nie ma wpływu na efekt końcowy. I jeszcze jedno zdjęcie przedstawia jak wygląda gulasz w rzeczywistości a na samym dole wpisu mamy zdjęcie prosto z książki.Ja nie będę podrasowywać zdjęć potraw bo chce Wam przedstawiać tak jak jest w realu.
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pól łyżeczki startego imbiru
- papryczka chili
- 1 batat
- puszka pomidorków krojonych
- 1 łyżeczka mielonego curry
- puszka mleczka kokosowego
- 200 g ciecierzycy z puszki
- kilka różyczek brokuł
- 4 garści świeżego szpinaku
- 100g soczewicy czerwonej
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- sok z limonki
- awokado
W wysokim rondlu na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy.Do cebuli dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek ,starty imbir i posiekana papryczkę chili .( dodajemy jej wedle uznania )Smażymy dosłownie minutę.Do cebuli z przyprawami dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę batata.Mieszamy i dodajemy pomidorki,curry ,odcedzona ciecierzyce i mleczko kokosowe.Gotujemy na małym ogniu około 5-7 minut.Ja nie przykrywałam rondla pokrywą aby płyny z pomidorków i mleczka troszkę odparowały.Jedynie często mieszałam aby się nie przypalił, bo wiadomo wszystko słodkie więc ma prawo.Następnie dodajemy brokuły,szpinak i opłukaną soczewicę i całość zalewamy bulionem.( no w moim przypadku dodałam jeszcze groszek cukrowy )Nie dodałam też całego bulionu tylko tak 3/4 dlatego że zależało mi na tym aby gulasz wyszedł gęstszy.Zawsze na koniec można dodać bulion do uzyskania odpowiedniej gęstości.Gotujemy jeszcze około 8-10 minut tak aby soczewica była miękka.Doprawiamy solą i pieprzem.W przepisie jest podane że podajemy gulasz posypany natką pietruszki i awokado pokrojonym w kostkę i skrapiamy limonką.W moim przypadku było tylko posypanie natką i podanie limonki w ćwiartce dla każdego tak aby mógł sam doprawić.
Danie naprawdę szybkie do przygotowania .Jedyną zmianą na kolejny raz to będzie to aby dodać brokuły i soczewicę razem z batatami .A na koniec ciecierzyce i szpinak.Wolę warzywa bardziej chrupkie a tutaj za długo się gotowały.
Komentarze
Prześlij komentarz