Dzisiaj testujemy kaszę bulgur z grzybami i serem feta w/g przepisy OTTOLENGHI.
Danie do przygotowania w 20 minut i jeżeli szukasz przepisu na szybki obiad to jest idealnie dla Ciebie.W mojej ocenia jest to pyszny,lekki obiad.Może być jako danie główne lub jako świetny dodatek. Pierwszy raz też robiłam kaszę bulgur w taki sposób i jest idealna.Dodatkowo jest bardzo ciekawe połączenie smaku grzybów z serem feta.
Kaszę bulgur opłucz i wrzuć do większej miski.Dodaj szczyptę soli i pieprzu ,wymieszaj i zalej gorącą wodą.Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut.I w tym czasie masz możliwośc przygotować resztę składników.Więc tak jak wspominałam wcześniej obiad gotowy w 20 minut.
W tym czasie pokrój cebulę i rozgrzej głęboką patelnię z 2 łyżkami oliwy.Na rozgrzaną patelnie wrzuć cebulkę i dodaj pół łyżeczki kminu podsmaż aż się cebulka zeszkli.Wyjmij cebulę i odstaw.Na tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oliwy i wrzuć grzyby i posyp szczyptą soli.Podsmaż grzybki aż się zrumienią i zmiękną.Przy grzybkach shitake i shimeji to jest dosłownie moment bo one nie lubią być długo smażone.Dodaj resztę kminu i tymianek i podgrzej jeszcze chwilkę.Wlej ocet balsamiczny i gotuj około 30 sekund do momentu aż odparuje cały ocet.Do tak przygotowanych grzybków dodajemy cebulkę,kaszę bulgur ( gdyby była za dużo w wodzie to wystarczy odcedzić ) koperek i pokruszoną fetę .Doprawiamy chili ewentualnie sól,pieprz do smaku i podajemy.Smacznego!
Danie do przygotowania w 20 minut i jeżeli szukasz przepisu na szybki obiad to jest idealnie dla Ciebie.W mojej ocenia jest to pyszny,lekki obiad.Może być jako danie główne lub jako świetny dodatek. Pierwszy raz też robiłam kaszę bulgur w taki sposób i jest idealna.Dodatkowo jest bardzo ciekawe połączenie smaku grzybów z serem feta.
- 150 g kaszy bulgur
- 250 ml wrzątku
- 65 ml oliwy
- 1 duża cebula
- łyżeczka nasion kminu
- 500g mieszanki grzybów świeżych ,pokrojonych na mniejsze kawałki ( ja użyłam grzyby shitake i shimeji)
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- koperek świeży
- 60 g fety pokruszonej na małe kawałki
- sól,pieprz, chili - wedle uznania
Kaszę bulgur opłucz i wrzuć do większej miski.Dodaj szczyptę soli i pieprzu ,wymieszaj i zalej gorącą wodą.Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut.I w tym czasie masz możliwośc przygotować resztę składników.Więc tak jak wspominałam wcześniej obiad gotowy w 20 minut.
W tym czasie pokrój cebulę i rozgrzej głęboką patelnię z 2 łyżkami oliwy.Na rozgrzaną patelnie wrzuć cebulkę i dodaj pół łyżeczki kminu podsmaż aż się cebulka zeszkli.Wyjmij cebulę i odstaw.Na tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oliwy i wrzuć grzyby i posyp szczyptą soli.Podsmaż grzybki aż się zrumienią i zmiękną.Przy grzybkach shitake i shimeji to jest dosłownie moment bo one nie lubią być długo smażone.Dodaj resztę kminu i tymianek i podgrzej jeszcze chwilkę.Wlej ocet balsamiczny i gotuj około 30 sekund do momentu aż odparuje cały ocet.Do tak przygotowanych grzybków dodajemy cebulkę,kaszę bulgur ( gdyby była za dużo w wodzie to wystarczy odcedzić ) koperek i pokruszoną fetę .Doprawiamy chili ewentualnie sól,pieprz do smaku i podajemy.Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz