Pesto z buraczków w/g przepisu ze strony kwestia smaku postanowiłam zrobić z makaronem Tagliatelle.Inspiracją tego dania była wizyta w Restauracji gdzie mój małżonek miał ochotę zamówić takie danie ale w końcu decyzja padła na coś innego a więc makaron pozostał do wypróbowania.
Samo pesto trochę ulepszyłam bo ten przepis ze strony kwestia smaku jak dla mnie jest zbyt mdły.Ale to oczywiście pozostawiam Wam do wypróbowania.Ogólnie pesto z buraczków z makaronem wypadło bardzo dobre i zachęcam do wypróbowania.Najpierw podam podstawowy przepis a póżniej napiszę co zostało zmienione.
Składniki:
Buraczki wyjąć z folii i obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować blenderem razem ze zrumienionymi orzeszkami pinii, Parmezanem, czosnkiem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
Jeżeli lubisz makarony z pesto to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu w tej właśnie wresji.
Ja lubię przy takich opcjach makaronu dodać coś jeszcze aby nie było nudy :)
I tak do pesto wskoczyło dodatkowo
I było PYSZNIE :)
Samo pesto trochę ulepszyłam bo ten przepis ze strony kwestia smaku jak dla mnie jest zbyt mdły.Ale to oczywiście pozostawiam Wam do wypróbowania.Ogólnie pesto z buraczków z makaronem wypadło bardzo dobre i zachęcam do wypróbowania.Najpierw podam podstawowy przepis a póżniej napiszę co zostało zmienione.
Składniki:
- 3- 4 małe buraczki ( jeden buraczek został pokrojony w kostkę tak aby dodać go do makaronu)
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki podprażonych orzeszków pinii
- 3 łyżki pokrojonego w kostkę sera Grand Padano
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- makaron tagliatelle
Buraczki wyjąć z folii i obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować blenderem razem ze zrumienionymi orzeszkami pinii, Parmezanem, czosnkiem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
Jeżeli lubisz makarony z pesto to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu w tej właśnie wresji.
Ja lubię przy takich opcjach makaronu dodać coś jeszcze aby nie było nudy :)
I tak do pesto wskoczyło dodatkowo
- tymianek świeży kilka listków
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
I było PYSZNIE :)
Komentarze
Prześlij komentarz