
Lekki i pożywny deser nie tylko dla dużych ale i dla małym łasuchom przypadnie do gustu.
- 400ml mleka migdałowego
- 4 łyżki nasion chia
- jabłko + kiwi
- karmel do jabłek cukier trzcinowy + cynamon do smaku
- mango
- borówki lub maliny wedle uznania
W międzyczasie przygotować karmel czyli wsypać na patelnie cukier i podgrzewać go aż się skarmelizuje.Można też to pominąć jeżeli np: użyjemy samych owoców kiwi.Ja po prostu lubię skarmelizowane jabłuszka.Jak karmel będzie już gotowy dodajemy jabłka, mieszamy, doprawiamy szczyptą cynamonu i odstawiamy do wystygnięcia.Pamiętajmy aby od czasu do czasu zamieszać nasze nasionka w mleku.
Jabłka wystudzone lub kiwi układamy na dnie pucharków.Sprawdzamy nasze mleczko jeżeli jest już delikatnie gęste do wylewamy do pucharków.Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny lub na cała noc.
Część mango kroimy w kosteczkę do dekoracji a resztę blenderem miksujemy na puree.
Na pudding wylewamy puree i układamy mango i inne owoce które lubimy albo mamy pod ręką.
Komentarze
Prześlij komentarz