Delikatna ryba morska z rodziny dorszowatych.Mało popularna u nas a
bardzo smaczna,delikatna .Zachęcam do spróbowania.To danie z
placuszkami i sałatką z wodorostów bardzo przypadło mi do gustu.Do
wykorzystania każda kasza która np: pozostała nam z poprzedniego
dnia.Może wydawać się bardzo pracochłonne ale tak naprawdę jak ma się
wprawę to przygotowuje się szybko.
Składniki:
Wodorosty przygotowujemy tak jak w opisie na opakowaniu czyli moczymy około 15 minut w ciepłej wodzie.Po tym czasie odsączyć i wystudzić.Można również przygotować to sobie dużo wcześniej
W między czasie przygotowujemy salsę.Cebulę kroimy w drobną kostkę ,czosnek drobno siekamy.Ja sparzam na sitku gorącą wodą cebulę i czosnek aby troszkę złagodzić smak.Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.Natkę posiekać.Wymieszać wszystkie składniki dodać oliwę,doprawić solą i pieprzem i odstawić do przegryzienia.
Wymieszać składniki dressingu do sałatki czyli miód ,sos sojowy,ocet ryżowy , oliwa,sól i pieprz. Wystudzone wodorosty wkładamy do miseczki,dodajemy ogórka pokrojonego w drobne słupki lub kostke.Imbir siekamy na mniejsze kawałki.dodajemy dresing i posypujemy podprażonym sezamem.Gotowe !! mega pyszne i zdrowe
Kaszę wykorzystałam z poprzedniego dnia.Jeżeli takiej nie masz to przygotują ja tak jak zawsze .Do wystudzonej kaszy dodajemy jajka,makę ,sól,pieprz,koperek ( można dodać cebulkę i czosnek ale nie koniecznie) doprawiamy solą ,pieprzem.Mieszamy i smażymy placuszki na rozgrzanym oleju.
W tym samym czasie na patelni grillowej lub grillu elektrycznym smażymy rybę.Do ryby nie dodawałam dodatkowo oleju tylko grillowałam na papierze do pieczenia.Ale możesz zrobić tak jak Ci wygodniej.
Rybę podajemy z salsą pomidorową,placuszkiem z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu i sałatką.
Składniki:
- łupacz polędwiczki 4szt
- pomarańcza 1szt
- miód 1 łyżka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- pomidorki koktajlowe 500g
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1 szt
- natka pietruszki
- miks wodorostów ( często można dostać je w sklepach ewentualnie zawsze pozostają sklepy internetowe)
- kilka plasterków imbiru marynowanego
- 2 nieduże ogórki
- ziarna sezamu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- oliwa,sól,pieprz
- kasza pęczak ugotowana wcześniej około 200g
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- koperek zielony
Wodorosty przygotowujemy tak jak w opisie na opakowaniu czyli moczymy około 15 minut w ciepłej wodzie.Po tym czasie odsączyć i wystudzić.Można również przygotować to sobie dużo wcześniej
W między czasie przygotowujemy salsę.Cebulę kroimy w drobną kostkę ,czosnek drobno siekamy.Ja sparzam na sitku gorącą wodą cebulę i czosnek aby troszkę złagodzić smak.Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.Natkę posiekać.Wymieszać wszystkie składniki dodać oliwę,doprawić solą i pieprzem i odstawić do przegryzienia.
Wymieszać składniki dressingu do sałatki czyli miód ,sos sojowy,ocet ryżowy , oliwa,sól i pieprz. Wystudzone wodorosty wkładamy do miseczki,dodajemy ogórka pokrojonego w drobne słupki lub kostke.Imbir siekamy na mniejsze kawałki.dodajemy dresing i posypujemy podprażonym sezamem.Gotowe !! mega pyszne i zdrowe
Kaszę wykorzystałam z poprzedniego dnia.Jeżeli takiej nie masz to przygotują ja tak jak zawsze .Do wystudzonej kaszy dodajemy jajka,makę ,sól,pieprz,koperek ( można dodać cebulkę i czosnek ale nie koniecznie) doprawiamy solą ,pieprzem.Mieszamy i smażymy placuszki na rozgrzanym oleju.
W tym samym czasie na patelni grillowej lub grillu elektrycznym smażymy rybę.Do ryby nie dodawałam dodatkowo oleju tylko grillowałam na papierze do pieczenia.Ale możesz zrobić tak jak Ci wygodniej.
Rybę podajemy z salsą pomidorową,placuszkiem z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu i sałatką.
Komentarze
Prześlij komentarz