
Bardzo fajne i sycące danie.Brukiew jest zapomnianym warzywem i bardzo rzadko wykorzystywanym a może tak miło zaskoczyć.Przepis według Yotam Ottolenghi
- 150 g masła
- 1 duża brukiew obrana i pokrojona w kostkę
- tymianek
- 100g parmezanu drobno startego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 40 g kaparów
- 2 duże papryki
- 180 g sera koziego połamanego na kawałki
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Na dużej patelni roztop masło.Włoż brukiew,dodaj tymianek,sól,pieprz i smaż brukiew do miękkości.Musi się skarmelizować i całkowicie być miękka.Odłóż łyżka cedzakowa do osobnego naczynia i posyp parmezanem ,dodaj czosnek i kapary i odstaw.
Piekarnik rozgrzej do 250C.Papryki przekrój na połówki ,usuń pestki i część gąbczastego miąższu.Ułóż połówki wnętrzem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 35 minut.Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 220 C.
Papryki nafaszeruj brukwią i na wierzchu rozłóż kawałki sera.Wstaw do piekarnika na 10 minut i piecz aż serek się przyrumieni.Posyp natką i podawaj.
Komentarze
Prześlij komentarz