Gnocchi w/g Jamiego Oliviera

przepisy
Gnocchi z fioletowych ziemniaków z sosem z pomidorków i szpinaku.Danie wegetariańskie ,lekkie a sycące.Gnocchi w/g Jamiego są bardziej mączne i delikatne niż nasze tradycyjne kopyta ziemniaczane.

                             Gnocchi:
  • 0,5 kg ziemniaków ( wykorzystałam ziemniaki fioletowe)
  • 50 g mąki typ 00
  • połowę gałki muszkatołowej  do tarcia
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie .Odcedzić i wystudzić.Ziemniaki ubić tłuczkiem albo przecisnąć przez praskę.Posypać mąką i drobno startą gałką,przyprawić solą i pieprzem i zagnieść ciasto.Na oprószonej stolnicy wyłóż ciasto i podziel na 4 części.Zroluj na kiełbaski na i pokroić na małe kawałki.Można formować na grzbiecie widelca a można uformować jako kluseczki.Gotować w osolonej gorącej wodzie 2 minuty.Gdy wypłyną na powierzchnię są gotowe.Podawać można z dowolnym sosem  pomidorowym lub warzywnym czy też mięsnym.

                  Sos:
  • olej
  • 150 g szpinaku
  • 100 g pomidorków suszonych
  • pól puszki pulpy pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pól łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz  
Cebulkę kroimy w kosteczkę,czosnek wyciskamy przez praskę, pomidorki suszone kroimy na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę i czosnek,imbir.Dodajemy pomidorki suszone,szpinak imbir i pulpę pomidorową .Gotujemy chwilę aż do momentu jak szpinak lekko zwiędnie.Doprawiamy sosem sojowym,pieprzem

Komentarze