Królik z przepisu z książki Jamiego Oliviera

gotuj smakuj
Królik wedle tego przepisu jest przepyszny.Jest cudownie kleisty,mięciutki w smaku słodko-kwaskowy i z chrupiącym dodatkiem orzeszków pini i migdałami.

  • 1 cały królik
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 świeża papryczka chili
  • 5 listków laurowych
  • 50g orzeszków pinii
  • 50 g blanszowanych migdałów
  • 1/2 łyżeczki  mielonych gożdzików
  • 150ml czerwonego wina
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu.
Do rondla wlewamy oliwę i wkładamy królika.Mięso obsmażyć aż się przyrumieni.W międzyczasie pokroić cebulę i pomidorki na pół, chili przekroić i usunąć pestki.Do mięsa przyrumionego dorzucić wszystkie te składniki i dodać listki,orzeszki,migdały,gożdziki i wino.Następnie dodać 350ml wody i wszystko zagotować i poddusić na małym ogniu 15 minut.
Potem dodajemy ocet balsamiczny i miód.Gotujemy królika około 30 minut od czas do czasu mieszając.Królik musi być mięciutki a płyny zredukowany aby utworzył ciemny gęsty sos.Podać można z makaronem, ryżem lub z bagietką .Jest Przepyszny i Polecam.

Komentarze