Pad thai w/g przepisu Jamiego Oliviera z jego kanału na youtube.Pyszne i sycące danie z smakami azjatycki czyli lekko słodko,pikantne i przełamane kwasowością z soku limonki.
Rozgrzewamy patelnie z olejem i wrzucamy na nią cebulkę lekko szklimy i dorzucamy krewetki.
Dodajemy sos rybny,cukier,sok z limonki ,mieszamy i przesmażamy chwilę.Następnie dodajemy makaron i kiełki i mieszamy.Odsuwamy na patelni na jedną strone i robimy miejsce na jajka.Wbijamy jajka i mieszając je chwilę przesmażany jak są lekko ścięte to zaczynamy mieszać z makaronem i wszystkimi dodatkami.Trzeba to zrobić dosyć energicznie aby jajka nie ścieły się za bardzo tylko zrobiły fajny sos.Podajemy posypane szczypiorkiem ,papryczką chili,orzeszkami i ewentualnie jeszcze kilkoma kiełkami.
- 100g makaronu ryżowego
- 2 łyżki oleju
- pól cebuli
- krewetki 8-10 szt obranych i oczyszczonych
- 2 jajka
- szczypiorek
- papryczka chili
- kiełki fasoli mung
- sos rybny 2 łyżki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- sok z limonki
Rozgrzewamy patelnie z olejem i wrzucamy na nią cebulkę lekko szklimy i dorzucamy krewetki.
Dodajemy sos rybny,cukier,sok z limonki ,mieszamy i przesmażamy chwilę.Następnie dodajemy makaron i kiełki i mieszamy.Odsuwamy na patelni na jedną strone i robimy miejsce na jajka.Wbijamy jajka i mieszając je chwilę przesmażany jak są lekko ścięte to zaczynamy mieszać z makaronem i wszystkimi dodatkami.Trzeba to zrobić dosyć energicznie aby jajka nie ścieły się za bardzo tylko zrobiły fajny sos.Podajemy posypane szczypiorkiem ,papryczką chili,orzeszkami i ewentualnie jeszcze kilkoma kiełkami.
Komentarze
Prześlij komentarz