Pyszne pulpeciki z mnóstwem smaków i zapachów.Z tego powodu że żle kojarzyły mi się pulpety z dzieciństwa to postanowiłam przełamać ten smak.
Pulpeciki można podać z makaronem ,ryżem lub kaszą do wyboru do koloru.
Cebulę,czosnek,kurkume,imbir ,marchewkę wrzucam do malaksera i robię taką pastę ale nie za bardzo drobno posiekaną.Na koniec dodaję bułkę i sokz limonki i sos sojowy.Oczywiście można też zetrzeć na tarce warzywa i przyprawy.Ewentualnie potraktować maszynką do mięsa.Mięso mieszam ze wszystkimi przyprawami i ewentualnie dodaję pieprz do smaku i posiekaną kolendrę.Część kolendry odkładam do dekoracji.Formujemy pulpeciki , ja to robię łyżką do lodów:)Rozgrzewamy patelnie z olejem i układamy pulpeciki podsmażamy ze wszystkich stron.Kiedy pulpeciki są zrumienione to podlewam przecierem i dusimy około 20-30 minut.Podajemy z dodatkami jak kasz itd i posypujemy świeżą kolendrą.
Pulpeciki można podać z makaronem ,ryżem lub kaszą do wyboru do koloru.
- 500g mięsa mielonego z indyka
- kawałek około 1 cm świeżej kurkumy
- imbir też kawałeczek około 1 cm
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mniejsza marchewka
- pęczek świeżej kolendry
- sok z limonki
- 2 łyżki sosou sojowego
- przecier pomidorowy
- 1 bułka namoczona i wyciśnięta
- 1 jajko
- pieprz do smaku
- olej do podsmażenia pulpecików
Cebulę,czosnek,kurkume,imbir ,marchewkę wrzucam do malaksera i robię taką pastę ale nie za bardzo drobno posiekaną.Na koniec dodaję bułkę i sokz limonki i sos sojowy.Oczywiście można też zetrzeć na tarce warzywa i przyprawy.Ewentualnie potraktować maszynką do mięsa.Mięso mieszam ze wszystkimi przyprawami i ewentualnie dodaję pieprz do smaku i posiekaną kolendrę.Część kolendry odkładam do dekoracji.Formujemy pulpeciki , ja to robię łyżką do lodów:)Rozgrzewamy patelnie z olejem i układamy pulpeciki podsmażamy ze wszystkich stron.Kiedy pulpeciki są zrumienione to podlewam przecierem i dusimy około 20-30 minut.Podajemy z dodatkami jak kasz itd i posypujemy świeżą kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz