Grillowane ostrygi

grillowane ostrygi
Ostrygami raczono się od niepamiętnych czasów.Jedni są zwolennikami inni nawet nie chcą słyszeć o tym afrodyzjaku.Jeżeli nie jesteś w stanie spróbować ostryg na surowo to polecam grillowane.Są pyszne,lekko słodkawe z nutką czosnku i pora.PYCHA.
Składniki:
  • 12 ostryg
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 średni por,część biała i jasnozielona pokrojone w półpastry
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 250ml śmietany 36%
  • sól,pieprz
  • starty parmezan

Na patelni rozgrzać masło,dołożyć pora i smażyć około 4 minuty.Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.Wlej śmietankę i doprowadż do wrzenia,gotuj aż lekko zgęstnieje.Dopraw solą i pieprzem.Piekarnik z funkcją grilla rozgrzej do 220C.Muszle otwórz i połowki ostryg ułóż na blasze.Rozłóż na nich krem z pora i posyp parmezanem.Piecz 10 minit.Podawaj z gorące z grzankami i winem lub szampanem 🙂

Komentarze