Jesiotr z sosem grzybowym i plackami ziemniaczanymi

ryby przepisy
Danie inspirowane wizytą w Restauracji A MORZE LAS w Świnoujściu gdzie Magda Gessler przeprowadzała kuchenne rewolucje.W restauracji jest podawane z dorszem i sos jest z prawdziwków z większą ilością sosu.Ja natomiast sos mocno zredukowałam a drugie co to zrobiłam z różnych grzybów czyli shitake,shimeji,pieczarki,boczniaki.Jedna wersja czyli restauracyjna i druga czyli moja są ciekawym połączeniem smaków ryby z grzybami i bardzo smacznym.Polecam do wypróbowania.Jeżeli masz ochotę to zrób to wedle mojego przepisu  a jeżeli nie masz czasu i chęci to przy najbliższej okazji wizyty w Świnoujściu wypróbuj tego dania.

Składniki:
  • jesiort lub dowolna inna ryba
  • 1 większy ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 jajko 
  • sól
  • pieprz 
  • 1 łyżka mąki
Sos grzybowy:
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  •  100 g pieczarek
  • 100g grzybków shiitake
  • 100g grzybów shimeji
  • 100 g boczniaków
  • 100 g śmietany kremówki
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki ouzo lub pernodu ( lub inny likier o smaku anyżowym)
  • posiekanej natki pietruszki
  • rozmaryn lub estragonu
Zaczynamy od sosu grzybowego.Wszystkie grzyby kroimy na paseczki.Na patelni z głębszym dnem rozpuszczamy masło z oliwą i podsmażamy na nim szalotkę.Następnie dodajemy pieczarki i boczniaki podsmażamy około 3 minuty.Póżniej dodajemy grzybki shimeji i shiitake,podsmażamy jeszcze chwilę i podlewamy alkoholem.Czekamy chwilę aż alkohol wyparuje ,solimy i pieprzymy.Podlewamy śmietaną i redukujemy aż do momentu jaki chcemy uzyskać.Posypujemy natką i estragonem.

Jesiotra przygotowałam na parze więc pokrojonego na porcje wrzucamy do parowaru na 10 minut i pózniej delikatnie solimy i pieprzymy.W tym czasie robimy placki ziemniaczane.Ziemniaka ścieram na grubszych oczkach bo lubię jak jest czuć smak ziemniaka w placki.Cebulę również ścieram i dodaję do ziemniaka.Dodajemy jajko,sól,pieprz i 1-lub 2 łyżki mąki.Smażymy na rozgrzanym oleju.Placki wychodzą chrupiące i pyszne.

Podajemy placuszka z rybą i sosem grzybowym.Grzyby najlepiej umieścić pośrodku talerza aby byly zarówno do placka jak i do ryby.

Komentarze