Danie inspirowane wizytą w Restauracji A MORZE LAS w Świnoujściu gdzie Magda Gessler przeprowadzała kuchenne rewolucje.W restauracji jest podawane z dorszem i sos jest z prawdziwków z większą ilością sosu.Ja natomiast sos mocno zredukowałam a drugie co to zrobiłam z różnych grzybów czyli shitake,shimeji,pieczarki,boczniaki.Jedna wersja czyli restauracyjna i druga czyli moja są ciekawym połączeniem smaków ryby z grzybami i bardzo smacznym.Polecam do wypróbowania.Jeżeli masz ochotę to zrób to wedle mojego przepisu a jeżeli nie masz czasu i chęci to przy najbliższej okazji wizyty w Świnoujściu wypróbuj tego dania.
Składniki:
Jesiotra przygotowałam na parze więc pokrojonego na porcje wrzucamy do parowaru na 10 minut i pózniej delikatnie solimy i pieprzymy.W tym czasie robimy placki ziemniaczane.Ziemniaka ścieram na grubszych oczkach bo lubię jak jest czuć smak ziemniaka w placki.Cebulę również ścieram i dodaję do ziemniaka.Dodajemy jajko,sól,pieprz i 1-lub 2 łyżki mąki.Smażymy na rozgrzanym oleju.Placki wychodzą chrupiące i pyszne.
Podajemy placuszka z rybą i sosem grzybowym.Grzyby najlepiej umieścić pośrodku talerza aby byly zarówno do placka jak i do ryby.
Składniki:
- jesiort lub dowolna inna ryba
- 1 większy ziemniak
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
- 2 szalotki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 100 g pieczarek
- 100g grzybków shiitake
- 100g grzybów shimeji
- 100 g boczniaków
- 100 g śmietany kremówki
- sól,pieprz
- 2 łyżki ouzo lub pernodu ( lub inny likier o smaku anyżowym)
- posiekanej natki pietruszki
- rozmaryn lub estragonu
Jesiotra przygotowałam na parze więc pokrojonego na porcje wrzucamy do parowaru na 10 minut i pózniej delikatnie solimy i pieprzymy.W tym czasie robimy placki ziemniaczane.Ziemniaka ścieram na grubszych oczkach bo lubię jak jest czuć smak ziemniaka w placki.Cebulę również ścieram i dodaję do ziemniaka.Dodajemy jajko,sól,pieprz i 1-lub 2 łyżki mąki.Smażymy na rozgrzanym oleju.Placki wychodzą chrupiące i pyszne.
Podajemy placuszka z rybą i sosem grzybowym.Grzyby najlepiej umieścić pośrodku talerza aby byly zarówno do placka jak i do ryby.
Komentarze
Prześlij komentarz