Kurczak w jogurcie w/g Magdy Gessler

przepisy na kurczaka
Piersi z kurczaka można przygotować na mnóstwo sposobów . Panierki są smaczne tylko pod warunkiem, gdy nie ociekają tłuszczem  i dlatego dzisiaj testujemy przepis na pierś z kurczaka w jogurcie wedle przepisu Magdy Gessler z książki „Kuchnia moja pasja”
Ocena:
Pierś z kurczaka jest pyszna soczysta i fajnie przechodzi aromatem czosnku i przypraw.To proste i świetne danie oczywiście pod warunkiem że dzień wcześniej zamarynujemy kurczaka.Więc spokojnie ocenę wystawiam na 5
Składniki:
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • pól litra niesłodkiego jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz mielony
Pierś z kurczaka myjemy i lekko rozbijamy tłuczkiem
Do jogurtu dodajemy sok z cytryny ,czosnek przeciśnięty przez praskę ,sól,majeranek,pieprz.Mieszamy
Do sosu wkładamy piersi z kurczaka
Wstawiamy na noc do lodówki
Piersi można usmażyć na masełku lub oleju.
Ja natomiast zrobiłam je w parowarze .I tutaj proponuję zrobić tak jak lubisz i podać z warzywami lub ryżem ,kaszą,sałatką
Podałam z dzikim ryżem z brokułami i dersingiem.

Komentarze