Kolejny przepis wypróbowany z ksiązki „Cała Obfitość” Yotam Ottolenghi.
Pithivier jest okrągłym, zamkniętym ciastem, zwykle wykonanym przez pieczenie dwóch płatów ciasta francuskiego, z nadzieniem pomiędzy nimi. U mnie zrobiony w formie prostokątnej nie okrągłej i bez bajerzastych wzorków.Nie zależało mi na super wyglądzie a bardziej na wypróbowaniu.Najcudowniejsze jest nadzienie z grzybów i to jak cudownie łączy się z chrupkim ciastem francuskim.Nic nie zmieniałam w nim i zrobiony Pithivier wedle przepisu z książki jest pyszny. Przepis godny polecenia wypróbowany,sprawdzony i przetestowany. U mnie został podany z barszczykiem czerwonym.Ale równie dobrze sprawdzi się sam jako danie główne.Uprzedzę tylko że jest to czasochłonny przepis i można sobie go podzielić na dwie części.I jednego dnia zrobić nadzienie a na drugi dzień upiec.
Pithivier jest okrągłym, zamkniętym ciastem, zwykle wykonanym przez pieczenie dwóch płatów ciasta francuskiego, z nadzieniem pomiędzy nimi. U mnie zrobiony w formie prostokątnej nie okrągłej i bez bajerzastych wzorków.Nie zależało mi na super wyglądzie a bardziej na wypróbowaniu.Najcudowniejsze jest nadzienie z grzybów i to jak cudownie łączy się z chrupkim ciastem francuskim.Nic nie zmieniałam w nim i zrobiony Pithivier wedle przepisu z książki jest pyszny. Przepis godny polecenia wypróbowany,sprawdzony i przetestowany. U mnie został podany z barszczykiem czerwonym.Ale równie dobrze sprawdzi się sam jako danie główne.Uprzedzę tylko że jest to czasochłonny przepis i można sobie go podzielić na dwie części.I jednego dnia zrobić nadzienie a na drugi dzień upiec.
Komentarze
Prześlij komentarz