Pizza domowa czyli Najlepsza

pizza day
Jeżeli lubicie chrupiącą pizzę to proponuję wypróbować pizzę z mąki z semoliny.Ciasto jest pyszne z niepowtarzalną chrupkością.Wypróbowałam wiele ciast  na pizzę w swoim życiu.Zaczynając jako 17 latka od robienia pizzy a"la zapiekanka .No ale coż wtedy była taka faza w latach 90 na  taką pizzę.Ale cieszę się że mogłam mieć takie doświadczenia :).Póżniej przyszła faza na pizzę na grubszym cieście kombinowaną wedle przepisów ze znanej sieciówki pizzy ( bo szwagierka taką prowadziła) Następny krok to książki , przepisy  i internet.Ale nadal było ciężko dostać dobrą mąkę na pizzę.Nie było żle ale to jeszcze nie było to co jedliśmy na  Elbie.I tak moim faworytem na ciasto na pizzę jest przepis Jamiego Oliviera z książki "Po włosku" ale niestety wymaga on czasu.A jak masz ochotę na pizzę na dzisiaj gdzie ciasto wymaga mniej czasu to ten przepis jest równie pyszny.

Składniki na ciasto pizza:

  • 250g mąki z semoliny lub mąki na pizzę 00
  • 175 ml wody ciepłej
  • 5g drożdży świeżych
  • pól łyżeczki cukru
  • 5 g soi
  • 5ml oliwy
Mąkę umieścić w misce.Drożdże ,cukier i sól rozpuścić w ciepłej wodzie .Powoli wlewać wodę z drożdżami do mąki.Ugniatać energicznie  i następnie dodać oliwę.Ugniatać do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta.Ciasto umieścić w misce lub innym naczyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.Pożniej delikatnie rozmasować lub ewentualnie potraktować włakiem :) ciasto.Najlepiej rozgrzać blaszkę do pieczenia lub formę .Czyli włączając piekarnik z termoobiegiem na 250 C z blaszką tak aby się nagrzewała.Ciasto wykładam na nagrzaną blaszkę smaruje sosem pomidorowym i układam ulubione składniki.Pieczemy około 5-7 minut z termoobiegiem na najniższym poziomie.

Komentarze