Zapiekanki to zawsze dobry pomysł na szybką przekąskę lub kolację.Jest to rodzaj kanapki podawanej na bułce i zapiekany z ulubionym serem i dodatkami.Ich dodatkową zaletą jest fakt, że zapiekanki stworzyć można właściwie ze wszystkiego.
Ocena:
Musi być też obiektywna i wystawiona przez Was bo jest to autorski przepis.Składniki:
- 1 bagietka lub podłużna bułka
- sos pomidorowy najlepiej z pomidorków z puszki( używam pomidorków z bazylią ,czosnkiem)
- ser mozzarella ( stosuję mozzarellę w małych kuleczkach)
- pół pomidora świeżego
- szynka prosciutto lub dowolna kiełbaska lub inna szynka
- do smaku pieprz,paryka ,mogą być kawałeczki jalapeno marynowanego jeżeli lubicie ostre smaki
Nagrzewamy piekarnik do 220 C najlepiej z formą grilla na górna grzałkę lub ewentualnie tylko z opcją górną grzałką.
Bagietkę przekrawamy na pół i smarujemy pomidorkamiNa bagietkę układamy kilka kawałków mozzarelli
Układamy na przemian plasterek podmidorka,szynka itd
Na górze kładziemy jeszcze kilka kawałeczków mozzarelli tak aby cudownie się rozpuściła
Całość przyprawiamy pieprzem,papryką
Zapiekamy na 2 poziomie od góry mniej więcej około 8-10 minut w zależności jak lubicie
Komentarze
Prześlij komentarz