Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

zupa z kurczakiem
Zupa która skradła nasze podniebienie na wieki.Jeżeli lubisz wyraziste i orientalne smaki to koniecznie spróbuj.

Składniki:
  • makaron ryżowy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty curry ( zielonej lub czerwonej)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 średniej cebuli
  • trawa cytrynowa
  • 1/2 czerwonej papryki
  • około 1,5 litra bulionu 
  • połowa opakowania suszonych grzybów mun
  • mała puszka kukurydzy lub kiełki soi
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • świeża kolendra
  • szczypiorek
  • limonka


Najpierw przygotuj grzyby wedle opisu na opakowaniu.Ugotuj makaron ryżowy również wedle przepisu.
Kurczaka,cebulkę ,paprykę pokrój wedle uznania na paseczki,kostkę itd.Trawę cytrynową pokrój na cieniutkie paseczki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka pokrojonego na  kawałki.Do tego kurczaka dodaj pastę curry i trawę cytrynową.Smaż krótko około 2-3 minut.Dodaj pokrojoną cebulkę i przesmaż chwilkę , następnie paprykę i też chwilkę przesmaż.Całość zalej bulionem i zagotuj.Dodaj grzyby mun,kukurydzę i gotuj przez 5 minut.Dopraw sosem rybnym ,dolej mleczko kokosowe i wymieszaj z zupą.Podawaj zupę posypaną kolendrą , szczypiorkiem i skropioną sokiem z limonki.

Komentarze