Zupa która skradła nasze podniebienie na wieki.Jeżeli lubisz wyraziste i orientalne smaki to koniecznie spróbuj.
Najpierw przygotuj grzyby wedle opisu na opakowaniu.Ugotuj makaron ryżowy również wedle przepisu.
Składniki:
- makaron ryżowy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki pasty curry ( zielonej lub czerwonej)
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 średniej cebuli
- trawa cytrynowa
- 1/2 czerwonej papryki
- około 1,5 litra bulionu
- połowa opakowania suszonych grzybów mun
- mała puszka kukurydzy lub kiełki soi
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- świeża kolendra
- szczypiorek
- limonka
Kurczaka,cebulkę ,paprykę pokrój wedle uznania na paseczki,kostkę itd.Trawę cytrynową pokrój na cieniutkie paseczki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka pokrojonego na kawałki.Do tego kurczaka dodaj pastę curry i trawę cytrynową.Smaż krótko około 2-3 minut.Dodaj pokrojoną cebulkę i przesmaż chwilkę , następnie paprykę i też chwilkę przesmaż.Całość zalej bulionem i zagotuj.Dodaj grzyby mun,kukurydzę i gotuj przez 5 minut.Dopraw sosem rybnym ,dolej mleczko kokosowe i wymieszaj z zupą.Podawaj zupę posypaną kolendrą , szczypiorkiem i skropioną sokiem z limonki.
Komentarze
Prześlij komentarz