Gulasz z bakłażana

gotuj smakuj
Gulasz nie zawsze musi być z mięsem.Równie dobrze sprawdzają się gulasze z warzyw.Można jes serwować z z grillowanym pieczywem czy makaronem.Inspiracją tego dania był program Makłowicza gdzie przygotowywał taki gulasz .Ale oczywiście smak musi być przełamane i inspirowany dodatkowo Yotam Ottolenghiego.Dlatego jest kiszona cytrynka która daje fajnego smaku i zapachu i bardzo ciekawie przełamuje smak gulaszu.

Składniki:

1 bakłażan
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki  czosnku
olej
1 ziemniak
pomidorki w puszce lub passata pomidorowa
papryka wędzona ostra
papryka wędzona słodka
pieprz,sól
połowa cytryny kiszonej jak nie masz to dodaj startą skórkę z cytryny i troszkę soku .


Bakłażanka kroimy w kostkę i posypujemy solą.Odstawiamy na 20 minut.Cebulkę w piórka,marchewkę w plasterki,ziemniaki w kostkę.Czosnek wyciskamy przez praskę lub kroimy drobno.Jak bakłażan puści wodę i osuszamy go na ręczniku jednorazowym i podsmażamy bakłażana i odkładamy na miskę. Na patelnię dodajemy olej i podsmażamy ziemniaki z marchewką i pożniej cebulka i czosnek.Dodajemy bakłażana i pomidorki lub passatę. Cytrynę kiszoną kroimy w w plasterki i dodajemy do gulaszu.Doprawiamy do  smaku paprykami ,pieprzem i ewentualnie solą.Pamiętajmy że już posolony był bakłażan.

Komentarze