Salsa z botwinki w/g Okrasy

botwinka co zrobić
Salsę robiłam już w zeszłym roku z tego przepisu i jest naprawdę SUPER.Pasuje do wielu dań i mięs, ryb itd.Dzisiaj co prawda zabrakło orzeszków pistacjowych a że leń mnie dopadł to nie biegłam do sklepu po nie i zamiennik to orzeszki pinii i też się sprawdziły.W przepisie podam orzeszki pistacjowe tak jak jest w oryginale.

Składniki:

  • botwinka pęczek
  • pistacje 130g
  • czosnek 2 ząbki
  • czerwona cebulka
  • świeża mięta
  • suszone pomidory 50g
  • miód 2 łyżeczki
  • cytryna 1 szt
Botwinkę myjemy, osuszamy. Odcinamy buraczki, odkładamy na bok. Łodygi i liście kroimy drobno, przekładamy do miski. Część liści odkładamy. Dodajemy rozdrobnione pistacje, pokrojone w kostkę suszone pomidory, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy miodem, pieprzem. Siekamy miętę i dodajemy do salsy.Salsa doskonale sprawdza się z rybką.Podałam dodatkowo placuszki z kaszy gryczanej i szparagi.

Komentarze