Botwinkowe pęczotto z czosnkiem niedzwiedzim

Pęczotto z botwinką

  • Botwinka czyli młode liście i  korzenie buraczka nie zawsze musi być tylko jako podstawowy składnik  zupy.Naprawdę jest super jako dodatek do kasz jak i wielu innych sals,sałatek itd.Mnie osobiście w dzieciństwie można było straszyć zupą z botwiny czy też barszczem botwinkowym a tu teraz taka niespodzianka że nie tylko przekonałam się do zupy ale też do wykorzystania w inny sposób.Przepis tym razem nie testowany ale autorski.Dla tych co same warzywa to nie obiad to można dodać podsmażone kawałki ryby lub kurczaka.


Składniki:


  • 1 szkl. kaszy pęczak
  • 3 szkl. wody
  • sól,pieprz
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • botwinka wraz z buraczkami
  • czosnek niedżwiedzi
  • olej
  •  kurkuma
  • imbir
  • sok z cytryny

Pęczak płukamy i wsypujemy do gorącej osolonej wody.Mieszamy ,zmniejszamy gaz i gotujemy około 15-20 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażany cebulkę a następnie czosnek.Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodajemy kurkumę i imbir wedle uznania.Botwinkę  łodyżki  kroimy na drobne kawałki,buraczki na cienkie plasterki  i listki w paseczki.Do cebulki dodajemy łodyżki i buraczki,podsmażamy.Gdyby były za twarde to podlewamy troszkę woda i podduszamy.Pamiętajcie tylko że młode warzywa potrzebują nie wielkiej obróbki cieplnej.Na koniec dodajemy liski botwinki i doprawiamy solą,pieprzem i sokiem z cytryny.Botwinkę mieszamy z ugotowanym pęczakiem i posypujemy czosnkiem niedzwiedzim.

Komentarze