Domowa wersja przepisu na kurczaka jak z kfc

przepis na kurczaka kfc


Trochę czasochłonne jest przygotowanie tego kurczaka ale smak wynagradza to.A nic tak nie smakuje jak jedzonko zrobione w domu.My preferujemy wersję kurczaka pikantnego z charakterystyczną pomarszczoną panierką,do której wykorzystałam płatki kukurydziane.Pewnie znajdą się przeciwnicy tej metody ale kuchnia jest od tego aby eksperymentować.I u mnie ta panierką się sprawdziła w 100% .Oczywiście można ten przepis również wykorzystać do przygotowania kurczaka ale np: pominąć panierkę.

Składniki:
Są 3 etapy przygotowania czyli marynowanie,ciasto i panierka.Zaczynamy od marynaty

  • 2 piersi z kurczaka
  • jogurt naturalny
  • sok z połowy cytryny
  • kilka krope tabasco
  • przyprawy,pieprz biały,pieprz czarny,sól,papryka ostra,czosnek


Kurczaka kroimy  na paski lub większe kawałki tak jak preferujesz.Do jogurtu dodajemy przyprawy mieszamy i wkładamy kurczaka.Zostawiamy na kilka godzin lub na całą noc w lodówce.

Ciasto:

  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
Do miski wbijamy jajka,wsypujemy obie mąki i stopniowo ubijając dodajemy mleko.Robimy ciasto jak na naleśniki tylko o o gęstszej konsystencji.Na koniec doprawiamy solą.

Panierka:

  • 2 szklanki mąki
  • garść płatków kukurydzianych ( można pominąć)
  • pieprz kajeński
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • sól,pieprz
Składniki panierki wymieszaj w pojemniku z przykrywką.

Kurczaka najlepiej jest wyjąć z lodówki na godzinę wcześniej aby miał temperaturę pokojową.
Kurczaka maczamy w cieście naleśnikowym a pózniej wkładamy do panierki i energicznie potrząsamy w pojemniku aby kurczak dobrze się oblepił i utworzyła się tak charakterystyczna skórka.
Smażymy w głębokim oleju  temp. 180 C.



Komentarze