Składniki:
Są 3 etapy przygotowania czyli marynowanie,ciasto i panierka.Zaczynamy od marynaty
- 2 piersi z kurczaka
- jogurt naturalny
- sok z połowy cytryny
- kilka krope tabasco
- przyprawy,pieprz biały,pieprz czarny,sól,papryka ostra,czosnek
Kurczaka kroimy na paski lub większe kawałki tak jak preferujesz.Do jogurtu dodajemy przyprawy mieszamy i wkładamy kurczaka.Zostawiamy na kilka godzin lub na całą noc w lodówce.
Ciasto:
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
Panierka:
- 2 szklanki mąki
- garść płatków kukurydzianych ( można pominąć)
- pieprz kajeński
- papryka ostra
- papryka słodka
- sól,pieprz
Kurczaka najlepiej jest wyjąć z lodówki na godzinę wcześniej aby miał temperaturę pokojową.
Kurczaka maczamy w cieście naleśnikowym a pózniej wkładamy do panierki i energicznie potrząsamy w pojemniku aby kurczak dobrze się oblepił i utworzyła się tak charakterystyczna skórka.
Smażymy w głębokim oleju temp. 180 C.
Komentarze
Prześlij komentarz