Do tej pory najczęściej serwowałam piersi z kaczki ale postanowiłam wypróbować kaczkę barbarie i sprawdzić jak różni się mięso od tak popularnej i wszędzie dostępnej kaczki pekin.No i różnica jest bardzo duża.Kaczuszka barbarie jest bardzo delikatna ma mało tłuszczu,tuszka jest tak naprawdę mała.Mięsko jest bardziej zbite ale delikatne w smaku.Dla większej rodziny na pewno taka kaczuszka się nie sprawdzi bo mięsa jest tak naprawdę mało.Pierś czy udko z tej kaczki to nie jest pierś z kaczki pekin trzeba to wziąść pod uwagę.Ale raz na jakiś czas można sobie zaserwować taki specjał bo warto.Z tego względu że to szlachetny produkt to i potraktowałam ją szlachetnie no i proces przygotowania był długi.Czyli najpierw koleżanka się kąpała w solance ,póżniej długo używała kąpieli słonecznych ale w niskich temperaturach a na koniec postanowiła iść do solarium aby złapać trochę koloru od miodku z octem.
Składniki:
Najpierw przygotowujemy solankę czyli wodę z solą,pieprzem i przyprawami .Do takiej solanki wkładamy kaczuchę najlepiej na 24h.Pózniej kaczkę przekładamy albo do naczynia żarodpornego albo do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w tem. 160 C a pózniej zmniejszamy na 80 C i zostawiamy na 2-3 godziny.Przed samym podaniem wyjmujemy kaczkę smarujemy miodem wymieszanym z octem i grilujemy chwilę na górnej grzałce z termoobiegiem.
Sos można przygotować z dowolnych owoców jakie mamy u mnie zagościł sos z podsmażonej cebulki z dodatkiem startego świeżego imbiru.Do cebulki dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki jabłka,podlewam sokami z wcześniej pieczonej kaczki dla przełamania dodałam troszkę sproszkowanej aronii bo akurat miałam no i dusimy aby jabłka były miękkie i redukujemy do odpowiedniej gęstości.
Składniki:
- kaczka barbarie
- sól,pieprz
- czosnek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- woda do przygotowania solanki
- jabłka
- cebula
- kawałek świeżego imbiru
- aronia ( u mnie sproszkowana)
- miód,ocet
Najpierw przygotowujemy solankę czyli wodę z solą,pieprzem i przyprawami .Do takiej solanki wkładamy kaczuchę najlepiej na 24h.Pózniej kaczkę przekładamy albo do naczynia żarodpornego albo do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w tem. 160 C a pózniej zmniejszamy na 80 C i zostawiamy na 2-3 godziny.Przed samym podaniem wyjmujemy kaczkę smarujemy miodem wymieszanym z octem i grilujemy chwilę na górnej grzałce z termoobiegiem.
Sos można przygotować z dowolnych owoców jakie mamy u mnie zagościł sos z podsmażonej cebulki z dodatkiem startego świeżego imbiru.Do cebulki dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki jabłka,podlewam sokami z wcześniej pieczonej kaczki dla przełamania dodałam troszkę sproszkowanej aronii bo akurat miałam no i dusimy aby jabłka były miękkie i redukujemy do odpowiedniej gęstości.
Komentarze
Prześlij komentarz