Najlepsze gołąbki z młodej kapusty

domowe gołąbki
Jest młoda kapustka więc muszą być gołąbki.Nie ma nic lepszego niż zapach koperku sosu pomidorowego i kapustki z mięskiem.Oczywiście co roku przepis modyfikowany w zależności jak zmieniają się nam gusta kulinarne.W poprzednich latach do mięska dodałam czosnku,imbiru aby były bardziej pikantne i wyraziste.W tym roku testowany przepis z inspiracji z programu telewizyjnego,gdzie pokazywali restaurację polską w USA nie pamiętam miasta i tam serwowano polski specjał gołąbki.Ale Pani zaintrygowała mnie tym  co dodawała do sosu w którym były przygotowywane gołąbki i postanowiłam wypróbować.Recenzja jest na TAK i już zagości w naszym przepisie.A chodzi kapustę???? Dodaje ona fajnego smaku ,genialnie komponuje się z pomidorkami i ma się wrażenie że można powiedzieć jemy jak gdyby kimchi z mięskiem i dla znawców kuchni wszystko już jasne...tak gołąbki  do gotowania przekłada się kapustą kiszoną.

Składniki:


  • 1 główka duża kapusty
  • około 1 kg mięso mielone ( takie jak lubisz ) ja wykorzystałam karkówkę
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku ( jak nie lubisz to pomiń)
  • 1,5 szkl ryżu
  • sucha bułka namoczona w mleku
  • sól,pieprz
  • przyprawy u mnie to papryka słodka,papryka ostra,kumin,imbir,kurkuma i  tutaj oczywiście rzecz gustu my lubimy jak jak smaki się przełamują i gołąbki mają pikantne mięsko
  • passata pomidorowa
  • kapusta kiszona - nie określam ilości bo jest ona do przełożenia warst gołąbków takiego po prostu posypania
  • szczypiorek
  • natka pietruszki,koperek
Kapustkę sparzamy oddzielamy liście.Mięso na farsz przygotowuję podobnie jak na kotlety mielone.Czyli podsmażam cebulkę z czosnkiem i świeżą kurkumą i imbirem.Studzę.Ryż gotuje al`dente i studzę.Bułkę odciskam z mleka.Mięso mielę a pózniej bułkę,cebulkę.Do mięsa dodaje ryż i doprawiam do smaku.Formujemy gołąbki i układamy w garczku na górze posypuję kapustą kiszoną,Jeżeli jest kilka warst gołąbków to kapustka kiszona na każdej warstwie.Zalewam wodą dodaje łodyżki od koperku i natki związane sznureczkiem.Dodaje przyprawy tak jak do każdej zupy czy sosu czyli ziele angielskie,pieprz,listki laurowe,gorczycę .Robię to zawsze w koszyczku takim do gotowania przypraw bo nie lubię pózniej wyławiać pieprzu:) Gotuje około 2 godzin czas zależy od kapusty młodej i jej liści.Przed końcem gotowania dodaje passatę pomidorową,szczypiorek,koperek i natkę posiekaną.Doprawiam solą i pieprzem.Sos do gołąbków staram się robić tak aby go nie zagęszczać ale jeżeli było zbyt dużo wody to wtedy używam do zagęszczenia skrobi kukrurydzianej.Można mąkę ziemniaczaną lub pszenna.

Komentarze