Jest młoda kapustka więc muszą być gołąbki.Nie ma nic lepszego niż zapach koperku sosu pomidorowego i kapustki z mięskiem.Oczywiście co roku przepis modyfikowany w zależności jak zmieniają się nam gusta kulinarne.W poprzednich latach do mięska dodałam czosnku,imbiru aby były bardziej pikantne i wyraziste.W tym roku testowany przepis z inspiracji z programu telewizyjnego,gdzie pokazywali restaurację polską w USA nie pamiętam miasta i tam serwowano polski specjał gołąbki.Ale Pani zaintrygowała mnie tym co dodawała do sosu w którym były przygotowywane gołąbki i postanowiłam wypróbować.Recenzja jest na TAK i już zagości w naszym przepisie.A chodzi kapustę???? Dodaje ona fajnego smaku ,genialnie komponuje się z pomidorkami i ma się wrażenie że można powiedzieć jemy jak gdyby kimchi z mięskiem i dla znawców kuchni wszystko już jasne...tak gołąbki do gotowania przekłada się kapustą kiszoną.
Składniki:
Składniki:
- 1 główka duża kapusty
- około 1 kg mięso mielone ( takie jak lubisz ) ja wykorzystałam karkówkę
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku ( jak nie lubisz to pomiń)
- 1,5 szkl ryżu
- sucha bułka namoczona w mleku
- sól,pieprz
- przyprawy u mnie to papryka słodka,papryka ostra,kumin,imbir,kurkuma i tutaj oczywiście rzecz gustu my lubimy jak jak smaki się przełamują i gołąbki mają pikantne mięsko
- passata pomidorowa
- kapusta kiszona - nie określam ilości bo jest ona do przełożenia warst gołąbków takiego po prostu posypania
- szczypiorek
- natka pietruszki,koperek
Komentarze
Prześlij komentarz