Fasolkę edamame pokochałam od pierwszego spojrzenia.Szparagi kocham w każdej postaci.A jarmuż nie wykorzystuję zbyt często ale zarówno w sałatkach czy pieczony,grillowany smakuje bardzo dobrze.Przepis jest z ksiązki Ottolenghi Prosto i powiem tak co nie zrobię wedle jego przepisów to jakoś tak nam podchodzi smakowo.Jedyne co trzeba tutaj pamiętać to żeby przygotować sobie jarmuż o wiele wcześniej czyli zamarynować i szparagi i fasolkę też zrobić wcześniej a pózniej wszystko połączyć co zajmuje mnie więcej minutę.
Składniki:
Składniki:
- pestki słonecznika
- pestki dyni
- 1,5 łyżki syropu klonowego
- jarmuż około 250 g
- oliwa
- 1,5 łyżki octu winnego
- 2 łyżki ziarnistej musztardy
- szparagi
- fasolka edamame
- sól
- pieprz
- świeży koperek
Piekranik rozgrzac z termoobiegiem 160C.Pestki słonecznika i dyni wymieszaj z 1/2 łyżeczki syropu klonowego,2 łyżkami oliwy,solą i sporą ilością pieprzu.Rożłóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz 12 minut.Potem ostudz.
Jarmuż umyj i umieść w misce .dodaj 1 łyżkę syropu klonowego,2 łyżki oliwy,ocet,musztardę,sól.Wszystkie listki jarmużu natrzyj marynata i odtsaw na minimum 30 minut ale jak możesz to na jak najdłużej 4-6 godzin.
Szparagi usmaż na rozgrzanej oliwie około -5-6 minut i ostudz.Fasolkę edamame robiła na parze 4 minuty i też ostudziłam.Ostudzone szparagi kroimy na mniejsze kawałki.
Tuż przed podaniem mieszamy szparagi,edamame i zioła z jarmużem ,dobrze mieszamy i posypujemy pestkami .
Komentarze
Prześlij komentarz