Sałatka z jarmużu ze szparagami i fasolą edamame

jarmuż ze szparagami
Fasolkę edamame pokochałam od pierwszego spojrzenia.Szparagi kocham w każdej postaci.A jarmuż nie wykorzystuję zbyt często ale zarówno w sałatkach czy pieczony,grillowany smakuje bardzo dobrze.Przepis jest z ksiązki Ottolenghi Prosto i powiem tak co nie zrobię wedle jego przepisów to jakoś tak nam podchodzi smakowo.Jedyne co trzeba tutaj pamiętać to żeby przygotować sobie jarmuż o wiele wcześniej czyli zamarynować i szparagi i fasolkę też zrobić wcześniej a pózniej wszystko połączyć co zajmuje mnie więcej minutę.

Składniki:


  • pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • 1,5 łyżki syropu klonowego
  • jarmuż około 250 g
  • oliwa
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • szparagi
  • fasolka edamame
  • sól
  • pieprz
  • świeży koperek

Piekranik rozgrzac z termoobiegiem 160C.Pestki słonecznika i dyni wymieszaj z 1/2 łyżeczki syropu klonowego,2 łyżkami oliwy,solą i sporą ilością pieprzu.Rożłóż na blaszce  wyłożonej papierem i piecz 12 minut.Potem ostudz.
Jarmuż umyj i umieść w misce .dodaj 1 łyżkę syropu klonowego,2 łyżki oliwy,ocet,musztardę,sól.Wszystkie listki jarmużu natrzyj marynata i odtsaw na minimum 30 minut ale jak możesz to na jak najdłużej 4-6 godzin.
Szparagi usmaż na rozgrzanej oliwie około -5-6 minut i ostudz.Fasolkę edamame robiła na parze 4 minuty i też ostudziłam.Ostudzone szparagi kroimy na mniejsze kawałki.
Tuż przed podaniem mieszamy szparagi,edamame i zioła z jarmużem ,dobrze mieszamy i posypujemy pestkami .

Komentarze