Surówka z marchewki przeważnie kojarzy nam się z jabłkiem, chrzanem ewentualnie ananasem.Przeglądając książki zaintrygował mnie przepis Samin Nosrat i postanowiłam go wypróbować.Połączenie smaku kwaśnego,słodkiego i pikantnego genialnie się komponuje.Jest pyszna,orzeżwiająca i wykorzystałam ją do wołowiny w sosie chrzanowym z ziemniaczkami.
Składmiki:
Rodzynki przepłukać i sparzyć gorącą wodą i odtsawic na 10-15 minut.Pózniej odsączyć i wysuszyć chwilę.Kimn rzymski jeżeli masz cały to podpraż na patelni,przestudz i utrzyj drobno.Można użyć mielonego kminu- ilość proponuję dopasować do swoich upodobań bo to charakterystyczny smak.
Marchewki obierz i pokrój na cienkie plastry/paski.Ja pocięłam je na obieraczce do warzyw tak że były idealnie cieniutkie.
W dużej misce wymieszaj marchewkę z imbirem,czosnkiem,papryką jalapeno,kolendrą,kminem i rodzynkami.Dopraw solą do smaku i sosem winegret z soku z limonki.Odstaw na pół godziny aby smaki się przegryzły.
Składmiki:
- 1 szklanka rodzynek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 900 g marchewki
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 ząbek czosnku starty
- 1 lub 2 papryczki jalapeno drobno posiekane
- pęczek posiekanej kolendry
- sól
- sos winegret z sokiem z limonki ( 2 łyżki soku z limonki,5 łyżek oliwy, czosnek.sól)
Rodzynki przepłukać i sparzyć gorącą wodą i odtsawic na 10-15 minut.Pózniej odsączyć i wysuszyć chwilę.Kimn rzymski jeżeli masz cały to podpraż na patelni,przestudz i utrzyj drobno.Można użyć mielonego kminu- ilość proponuję dopasować do swoich upodobań bo to charakterystyczny smak.
Marchewki obierz i pokrój na cienkie plastry/paski.Ja pocięłam je na obieraczce do warzyw tak że były idealnie cieniutkie.
W dużej misce wymieszaj marchewkę z imbirem,czosnkiem,papryką jalapeno,kolendrą,kminem i rodzynkami.Dopraw solą do smaku i sosem winegret z soku z limonki.Odstaw na pół godziny aby smaki się przegryzły.
Komentarze
Prześlij komentarz