Surówka z marchewki z imbirem i limonką

wołowina w sosie chrzanowym
Surówka z marchewki przeważnie kojarzy nam się z jabłkiem, chrzanem ewentualnie ananasem.Przeglądając książki zaintrygował mnie przepis Samin Nosrat i postanowiłam go wypróbować.Połączenie smaku kwaśnego,słodkiego i pikantnego genialnie się komponuje.Jest pyszna,orzeżwiająca i wykorzystałam ją do wołowiny w sosie chrzanowym z ziemniaczkami.


Składmiki:


  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 900 g marchewki
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 ząbek czosnku starty
  • 1 lub 2 papryczki jalapeno drobno posiekane
  • pęczek  posiekanej kolendry
  • sól
  • sos winegret z sokiem z limonki ( 2 łyżki soku z limonki,5 łyżek oliwy, czosnek.sól)



Rodzynki przepłukać i sparzyć gorącą wodą i odtsawic na 10-15 minut.Pózniej odsączyć i wysuszyć  chwilę.Kimn rzymski jeżeli masz cały to podpraż na patelni,przestudz i utrzyj drobno.Można użyć mielonego kminu- ilość proponuję dopasować do swoich upodobań bo to charakterystyczny smak.
Marchewki obierz i pokrój na cienkie plastry/paski.Ja pocięłam je na obieraczce do warzyw tak że były idealnie cieniutkie.
W dużej misce wymieszaj marchewkę z imbirem,czosnkiem,papryką jalapeno,kolendrą,kminem i rodzynkami.Dopraw solą do smaku i sosem winegret z soku z limonki.Odstaw na pół godziny aby smaki się przegryzły.

Komentarze