Ananasowe tepache jak zrobić

ananasowe tepache
Kilka słów dla nie wtajemniczonych.Tepache to napój popularny w meksyku.Zrobiony z  ananasa który delikatnie jest sfermentowany przez co też delikatnie musujący.A wiadomo lekka fermentacja i słodycz ananasa to musi być dobre. Pierwszy raz robione i cóż przypadło do gustu.Bo można fajnie łączyć z miętą,plastrem dowolnego owocu i robić pyszne drinki.Najlepiej smakuje schłodzony  z dodatkiem gazowanej wody mineralnej, bo takie słodsze napoje mi nie podchodzą od czasu jak odstawiłam cukier w kuchni na górną półkę.


Składniki:


  • połowa ananasa dużego łącznie ze skórką
  • woda 1,5 litr
  • 100 g brązowego cukru
  • cynamon
  • imbir
  • gożdziki


Ananasa pokroiłam na mniejsze kawałki>Włożyłam do słoika łącznie z przyprawami i zalałam schłodzoną wodą z cukrem.Fermentowało się 3 dni ale trzeba zaglądać codziennie i sprawdzać bo wiadomo wszystko zależy od temperatury itd.Odcedzamy i do lodówki i cieszymy się fajnym dodatkiem do napojów,drinków i czego tylko chcecie.

Komentarze