Teraz co prawda jest już po sezonie młodej kapustki ale zawsze można ją wykorzystać żeby zrobić z boczkiem i wędzonym mięskiem.Proste przepisy kuchni polskiej zawsze dobrze wchodzą:)
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- żeberka wędzone
- boczek wędzony
- cebula
- natka pietruszki
- świeży koperek
- szczypiorek
- zasmażka z smalcu i mąki
- sól
- pieprz
- czosnek
- imbir
- ziele angielskie
- liście laurowe
- kumin
- sok z cytryny
W wyższym garczku gotujemy wodę z żeberkiem wędzonym i przyprawami ,które pakuję do koszyczka aby ich póżniej nie łowić czy też by wylądowały o każdego na talerzu.A do koszyczka ląduje ziele angielskie,liście laurowe,kilka ziaren pieprzu,3 ząbki czosnki,kawałek świeżego imbiru.eberka gotujemy do miękkości aby póżniej obrać mięsko i wykorzystać do kapustki.Kapustkę szatkujemy.Boczek podsmażamy z cebulką aby póżniej przygotować zasmażkę.Jak już żeberka są miękkie to wyjmujemy je ,studzimy i obieramy mięsko.Do wywaru wrzucamy kapustkę i gotujemy do miękkości.Dorzucamy szczypiorek,sok z cytryny do smaku,doprawiamy przyprawami do smaku.Do rozgrzanego boczku z cebulką dosypujemy mąki i robimy zasmażkę.Zasmażkę dodajemy do kapustki i posypujemy natką i koperkiem.Podajemy z chlebkiem lub jako dodatek w drugi daniu który może zastąpić surówkę.
Komentarze
Prześlij komentarz