Najlepsza młoda kapustka zasmażana

 Zawsze jak tylko pojawi się młoda kapusta to od razu ją robię taką pachnącą koperkiem i natką pietruszki.Często u nas w domu kapustka taka była wykorzystywana na wyprawy i mama wkładała ją do termosu a pózniej tylko chlebek do tego i pyszny obiad był gotowy.

Teraz co prawda jest już po sezonie młodej kapustki ale zawsze można ją wykorzystać żeby zrobić z boczkiem i wędzonym mięskiem.Proste przepisy kuchni polskiej zawsze dobrze wchodzą:)


Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • żeberka wędzone
  • boczek wędzony
  • cebula
  • natka pietruszki
  • świeży koperek
  • szczypiorek
  • zasmażka z smalcu i mąki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • imbir
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • kumin
  • sok z cytryny

W  wyższym garczku gotujemy wodę z żeberkiem wędzonym i przyprawami ,które pakuję do koszyczka aby ich póżniej nie łowić czy też by wylądowały o każdego na talerzu.A do koszyczka ląduje ziele angielskie,liście laurowe,kilka ziaren pieprzu,3 ząbki czosnki,kawałek świeżego imbiru.eberka gotujemy do miękkości aby póżniej obrać mięsko i wykorzystać do kapustki.Kapustkę szatkujemy.Boczek podsmażamy z cebulką aby póżniej przygotować zasmażkę.Jak już żeberka są miękkie to wyjmujemy je ,studzimy i obieramy mięsko.Do wywaru wrzucamy kapustkę i gotujemy do miękkości.Dorzucamy szczypiorek,sok z cytryny do smaku,doprawiamy przyprawami do smaku.Do rozgrzanego boczku z cebulką dosypujemy mąki i robimy zasmażkę.Zasmażkę dodajemy do kapustki i posypujemy natką i koperkiem.Podajemy z chlebkiem lub jako dodatek w drugi daniu który może zastąpić surówkę.

Komentarze