Najlepsze marynowane kurki

marynowane kurki
Preferujemy bardziej octową zalewę do grzybków , jakoś tak mama,babcia zawsze tak robiły że w proporcjach 1:2 .Czyli jedna szklanka octu to 2 szklanki wody.Wiem że jest to rzecz gustu więc trzeba sobie dopasować ilość octu.A przypraw nie podaję ilości bo to uważam trzeba dodać wedle uznania.U mnie są to spore ilości bo lubię jak marynata pachnie listkiem czy zielem angielskim.A grzybki kocham czy to kurki,podgrzybki,gąski itd.

Składniki:


  • oczyszczone grzyby
  • 1 szkl. octu 10%
  • 2 szkl. wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • cebula
  • marchewka


Grzyby oczyścić.Zalać zimną wodą z 2 łyżeczkami octu.Gotować 3-5 minut.Odsączyć przelaćzimną wodą.
Wszystkie składniki marynaty zagotować.
Grzybki powkładać do słoiczków i zalewać gorącą marynatą z przyprawami.Zakręcamy słoiki i ustawiamy do wieczkiem do dołu.No i teraz tylko cierpliwość bo odstawiamy na minimum miesiąc.

Komentarze