Przyszedł czas i na mnie aby zrobić zakwas z kapusty.Zakwas z buraka gości już długo i na stałe jest z nami a kapustka wchodzi pierwszy raz.Mi osobiście pasuje,jest delikatniejszy niż sok z kiszonej kapusty a smakiem podobny.Następnym razem spróbuję dodać pieprz,ziele angielskie i listek laurowy i więcej czosnku.
Składniki:
Kapustkę pokroiłam tak aby póżniej zrobić z niej surówkę.A możesz pokroić jak Ci wygodnie jeżeli nie masz ochoty jej jeść.W chłodnej wodzie rozpuścić sól.Do słoika wkładamy kapustę czosnek ,imbir i zalewamy wodą z solą.Tak jak wspomniałam następnym razem będę eksperymentować z przyprawami.
Składniki:
- pół główki kapusty BIO pokrojonej
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- czosnek 3 ząbki
- imbir świeży kawałek
Kapustkę pokroiłam tak aby póżniej zrobić z niej surówkę.A możesz pokroić jak Ci wygodnie jeżeli nie masz ochoty jej jeść.W chłodnej wodzie rozpuścić sól.Do słoika wkładamy kapustę czosnek ,imbir i zalewamy wodą z solą.Tak jak wspomniałam następnym razem będę eksperymentować z przyprawami.
![]() |
Zakwas z kapusty |
Komentarze
Prześlij komentarz