Naturalny priobotyk czyli zakwas z kapusty

naturalne priobotyki
Przyszedł czas i na mnie aby zrobić zakwas z kapusty.Zakwas z buraka gości już długo i na stałe jest z nami a kapustka wchodzi pierwszy raz.Mi osobiście pasuje,jest delikatniejszy niż sok z kiszonej kapusty a smakiem podobny.Następnym razem spróbuję dodać pieprz,ziele angielskie i listek laurowy i więcej czosnku.

Składniki:


  • pół główki kapusty BIO pokrojonej
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • czosnek 3 ząbki
  • imbir świeży kawałek



Kapustkę pokroiłam tak aby póżniej zrobić z  niej surówkę.A możesz pokroić jak Ci wygodnie jeżeli nie masz ochoty jej jeść.W chłodnej wodzie rozpuścić sól.Do słoika wkładamy kapustę czosnek ,imbir i zalewamy wodą z solą.Tak jak wspomniałam następnym razem będę eksperymentować z przyprawami.

kapusta zakwas
Zakwas z kapusty

Komentarze