Pierogi z kurkami i mięsem i konfitowane kurki jako okrasa

pierogi z kurkami
 Pierwszy raz robiłam pierogi z kurkami może wstyd się przyznać ale jakoś tak wyszło.Patrzyłam na necie przepisy i wszędzie to samo kurki,śmietana,ricotta itd.No to niestety nie jest w mojej naturze powielanie przepisów i tak powstało danie oryginalne.Niestety jest pracochłonne ale warte poznania.Drugie co to u nas zawsze pierogi są z barszczykiem co bym nie wymyśliła to rodzina zawsze a barszczyk.A dzisiaj miłe zaskoczenie Uff nie było pytania a barszczyk.No i okrasa do pierogów jest wyjątkowa.


Składniki:

  •  kurek
  • cebula
  • szalotka
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • mięso dowolne ( u mnie wykorzystałam mięso z rosołu)
  • parmezan
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól
  • kurkuma
  • imbir
  • oliwa
  • ocet winny
  • musztarda

Zaczynamy od przygotowania okrasy do pierogów i można to zrobić wcześniej.Okrasą są  konfitowane  kurki s sosem vinegre.Oczyszczone kurki zalewamy oliwą z 2 ząbkami czosnku i kawałeczkiem szalotki  i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy temp.tak aby delikatnie się smażyły kurki  około 30 minut.Póżniej zlewamy do słoiczka,studzimy i możemy wykorzystać następnego dnia.Do tych kurek potzrebny będzie sos vinegre,zrobiony z oliwy,octu ,musztardy,soli,pieprzu i troszkę skrojonej szalotki.Wrzucamy to do słoiczka energicznie mieszamy.

Teraz czas na farsz do pierogów .Można wykorzystać dowolne mięsko kurczak itd. Ja wykorzystałam mięso z rosołu bo oczywiście przygotowywałam się a Gdzie Barszcz :)

Mięso poszatkowałam delikatnie.Do niego dorzuciłam podsmażoną cebulkę z kurkami i natkę pietruszki.Doprawiłam kurkumą,imbirem,pieprzem ,solą ,mielonym zielem angielskim,mieloną gorczycą i kuminem.Przyprawy to rzecz gustu uważam że każdy powinien dostosowywać wedle swoich smaków i nie zawsze kierować się przepisami.Aby farsz nie był zbyt suchy dodałam również parę łyżek rosołu.

Przepis na ciasto na pierogi jest tutaj https://draft.blogger.com/blog/post/edit/8554479401157617205/9038913920429728247

A wiadomo jest że też każdy ma swój sprawdzony przepis na ciasto.

Pierogi ugotowane to podajemy je okraszone konfitowanymi kurkami które podgrzewamy w oliwie w której się kąpią i polewamy sosem vinegre ,posypujemy natką pietruszki i parmezanem.

Komentarze