Składniki:
- kurek
- cebula
- szalotka
- czosnek
- natka pietruszki
- mięso dowolne ( u mnie wykorzystałam mięso z rosołu)
- parmezan
- szczypiorek
- pieprz
- sól
- kurkuma
- imbir
- oliwa
- ocet winny
- musztarda
Zaczynamy od przygotowania okrasy do pierogów i można to zrobić wcześniej.Okrasą są konfitowane kurki s sosem vinegre.Oczyszczone kurki zalewamy oliwą z 2 ząbkami czosnku i kawałeczkiem szalotki i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy temp.tak aby delikatnie się smażyły kurki około 30 minut.Póżniej zlewamy do słoiczka,studzimy i możemy wykorzystać następnego dnia.Do tych kurek potzrebny będzie sos vinegre,zrobiony z oliwy,octu ,musztardy,soli,pieprzu i troszkę skrojonej szalotki.Wrzucamy to do słoiczka energicznie mieszamy.
Teraz czas na farsz do pierogów .Można wykorzystać dowolne mięsko kurczak itd. Ja wykorzystałam mięso z rosołu bo oczywiście przygotowywałam się a Gdzie Barszcz :)
Mięso poszatkowałam delikatnie.Do niego dorzuciłam podsmażoną cebulkę z kurkami i natkę pietruszki.Doprawiłam kurkumą,imbirem,pieprzem ,solą ,mielonym zielem angielskim,mieloną gorczycą i kuminem.Przyprawy to rzecz gustu uważam że każdy powinien dostosowywać wedle swoich smaków i nie zawsze kierować się przepisami.Aby farsz nie był zbyt suchy dodałam również parę łyżek rosołu.
Przepis na ciasto na pierogi jest tutaj https://draft.blogger.com/blog/post/edit/8554479401157617205/9038913920429728247
A wiadomo jest że też każdy ma swój sprawdzony przepis na ciasto.
Pierogi ugotowane to podajemy je okraszone konfitowanymi kurkami które podgrzewamy w oliwie w której się kąpią i polewamy sosem vinegre ,posypujemy natką pietruszki i parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz