Zupa z kurek

Dania grzybowe
Jak tylko są świeże kurki to oczywiście trzeba wykorzystać te dobroci.Szukałam przepisu na zupę i wszędzie tradycyjny z śmietaną,koperkiem itd.Oczywiście tradycyjne jest pyszne ale chciałam coś przełamać i tak powstał mój autorski przepis.

Składniki:


  • kurki
  • olej
  • cebula
  • czosnek
  • marchew
  • batat
  • cukinia
  • kapustka pak choi
  • papryczka peperoni
  • pomidorki z puszki
  • tymianek,koperek
  • bulion
  • pieprz


Kurki najlepiej oczyszcza się posypane solą i przelane gorącą wodą.
W większym rondlu rozgrzać olej i wrzucamy cebulę,czosnek,papryczkę pepeeroni ,marchewkę pokrojoną w plasterki,bataty w kostkę,kurki.Przesmażamy chwilę i zalewamy bulionem.Gotujemy około 15-20 minut.Przed końcem gotowania dorzucamy cukinię i kapustkę pak choi ( można pominąć).Doprawiamy pieprzem i posypujemy świeżym tymiankiem i koperkiem.

Komentarze