Już tradycyjnie na 11 listopada musi być gęsina. Więc tradycyjnie i u mnie z śliwkami, jabłkiem, żurawiną i suską sechlońską. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców do tego naturalny sosik, cała esencja smaku. W tym roku podałam z pyzą drożdżową robioną na parze ,klasycznie jak to jest serwowane w Poznaniu. I tak to człowiek ma mieszkał w Poznaniu 15 lat i cudował a to z kaszą, ziemniaczkami itd. Wyprowadził się z Poznania to serwuje po poznańsku taka to ironia losu :).Nie jest to przepis do przygotowania od tak wymaga trochę czasu ale warto.Piersi z gęsi najpierw były marynowane cala noc, pózniej gotowane metodą sous vide 2 godziny w tem. 65 C i na koniec zgrilowanna 5 minut. Wychodzi pyszna, mięciutka i pieknie przeszła przyprawami z marynaty.
Składniki:
- 2 piersi z gęsi
- majeranek
- czosnek
- jałowiec
- sos sojowy
- pieprz
- ziele angielskie
Komentarze
Prześlij komentarz