Pęczotto z buraczkami i grzybami


 Pyszne ,szybkie danie i do tego dietetyczne. Inspiracja od Agnieszki Mielczarek a jak wiadomo jest zwolenniczką diety sirtfood która zrobiła się tak popularna. Co prawda u niej jest to w ersji sałatki a u mnie obiadek. Osobiście lubię takie szybkie obiady do przygotowania. Drugie co to można wykorzystać też co nam zostało w lodówce i skomponować z buraczkami. Nie podam dokładnych ilości  składników bo robiłam jak to ja na oko :)


  • kasza pęczak
  • buraczki ugotowane
  • cebulka
  • podgrzybki lub inne dowolne grzyby
  • czosnek
  • oliwa
  • chili
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • roszponka lub rukola
  • świeży sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • kiełki soi ( opcjonalnie)
Kaszę przygotowujemy wedle opisu na opakowaniu. Cebulkę ,grzyby, buraczki ,czosnek kroimy wedle uznania. Podsmażamy cebulkę z czosnkiem dodajemy grzyby ,chwilę podsmażamy  do tego dodałam buraczki, kiełki soi aby danie było na ciepło. Doprawiamy przyprawami do smaku. Na talerz wykładamy roszponkę do tego pęczak i na wierzchu buraczki z grzybami.

Komentarze