Zupa Pho w/g Joshua Weissman

przepisy na zupę

 Można się w niej zakochać Zupa Pho bo o niej mowa jest wybitna.Można powiedziać że właściwie to aromatyczny rosół ze świeżymi ,chrupiącymi i aromatycznymi dodatkami a jednak to nie to samo.Robiłam już wcześniej zupę pho a teraz próbował ją z przepisu @joshuaweissman

Zaczynamy od bulionu:

- 2,25 kg szpikowych kości wołowych

olek w sprayu lub zwykły

-1 duży kawałek imbiru

-2 duże cebule

-450g karkówki wołowej

- 5 litrów wody

-5gożdzików

5 gwiazdek anyżu

-3 ziarna kardamonu czarnego

-1/3  szklanki ziaren kolendry

-1 laska cynamonu

-1/4 sosou rybnego

-łodyżki z pęczka świeżej kolendry ( listko zostawić do przybrania zupy)

Rozgrzać piekarnik do 220' C .Ułożyć kości ,cebulę i imbir 

na blaszce wyłożonej folią aluminiową,pokryć olejem i piec  około 40 minut.

Rozgrzej patelnię ,wlj odrobinę oleju i podsmaż karkówkę po 2-3 minuty z każdej strony.Odłoż

Do dużego granka włóż kości z imbirem,cebulą i zalej wodą.Odstaw na  5 minut aby uwolniły albuminę (wywar będzie bardziej klarowny)Po tym czasie umieść garnek na ogniu i doprowadż do wrzenia.Dodaj karkówkę,gozdziki,anyż,ziarna kardamonu,ziarna kolendry,laskę cynamonu,sos rybny .Gotuj na małym ogniu okolo 3 godzin.Gdy bulion jest nadar gorący to wrzuć łodyżki kolendry i zostaw na 15 minut.Bulion przecedz przez sitko.

Bulion już mamy więc teraz dokończenie naszej pysznej zupy:

-450g łaty wołowej

- 2l bulionu

-225 g makaronu ryżowego

- cebuli / gruby szczypiorek

- 1 papryczka chili

-garść kolendry

-garść bazylii

-2 limonki

- fasola mung

Przygotuj skadniki do podania zupy.Pokrój łatę wołową w jak najcieńsze plastry w poprzek włokien.Bulion doprowadz do wrzenia.W międzyczasie przygotuj makaron ryżowy w/g przepisu na opakowaniu. Do miseczek włóż makaron ryżowy,następnie plastry wołowiny,wlej bulion aby mięso się zaparzyło.Posyp zupę pokrojoną cebulką, kiełkami fasoli mung,kilkoma kawałeczkami chili wedle upodobań,bazylią i kolendrą i podaj z ćwiartką limonki ( każdy doprawi do smaku)

Komentarze