Można się w niej zakochać Zupa Pho bo o niej mowa jest wybitna.Można powiedziać że właściwie to aromatyczny rosół ze świeżymi ,chrupiącymi i aromatycznymi dodatkami a jednak to nie to samo.Robiłam już wcześniej zupę pho a teraz próbował ją z przepisu @joshuaweissman
Zaczynamy od bulionu:
- 2,25 kg szpikowych kości wołowych
olek w sprayu lub zwykły
-1 duży kawałek imbiru
-2 duże cebule
-450g karkówki wołowej
- 5 litrów wody
-5gożdzików
5 gwiazdek anyżu
-3 ziarna kardamonu czarnego
-1/3 szklanki ziaren kolendry
-1 laska cynamonu
-1/4 sosou rybnego
-łodyżki z pęczka świeżej kolendry ( listko zostawić do przybrania zupy)
Rozgrzać piekarnik do 220' C .Ułożyć kości ,cebulę i imbir
na blaszce wyłożonej folią aluminiową,pokryć olejem i piec około 40 minut.
Rozgrzej patelnię ,wlj odrobinę oleju i podsmaż karkówkę po 2-3 minuty z każdej strony.Odłoż
Do dużego granka włóż kości z imbirem,cebulą i zalej wodą.Odstaw na 5 minut aby uwolniły albuminę (wywar będzie bardziej klarowny)Po tym czasie umieść garnek na ogniu i doprowadż do wrzenia.Dodaj karkówkę,gozdziki,anyż,ziarna kardamonu,ziarna kolendry,laskę cynamonu,sos rybny .Gotuj na małym ogniu okolo 3 godzin.Gdy bulion jest nadar gorący to wrzuć łodyżki kolendry i zostaw na 15 minut.Bulion przecedz przez sitko.
Bulion już mamy więc teraz dokończenie naszej pysznej zupy:
-450g łaty wołowej
- 2l bulionu
-225 g makaronu ryżowego
- cebuli / gruby szczypiorek
- 1 papryczka chili
-garść kolendry
-garść bazylii
-2 limonki
- fasola mung
Przygotuj skadniki do podania zupy.Pokrój łatę wołową w jak najcieńsze plastry w poprzek włokien.Bulion doprowadz do wrzenia.W międzyczasie przygotuj makaron ryżowy w/g przepisu na opakowaniu. Do miseczek włóż makaron ryżowy,następnie plastry wołowiny,wlej bulion aby mięso się zaparzyło.Posyp zupę pokrojoną cebulką, kiełkami fasoli mung,kilkoma kawałeczkami chili wedle upodobań,bazylią i kolendrą i podaj z ćwiartką limonki ( każdy doprawi do smaku)
Komentarze
Prześlij komentarz